Saaristolaisleipä
Saaristolaisleipä on kyllä sellainen herkku, että sitä on kiva tehdä aina välillä. Helppoudellaan se on myös kiitollinen valmistettava - eihän sitä tarvitse edes vaivata. Joskus vuosia sitten löysin kivan ohjeen, jossa leipään oli lisätty puolukkaa. Ohje oli kadonnut teille tietymättömille, mutta nettihän on olemassa ja löysin monta puolukkaista versiota. Lopulta päätin kokeilla leipää Kodin kuvalehden ohjeella hieman soveltaen. Hyväähän sitä tuli!
Tehdyllä ohjeella leivästä tuli kaksi isoa leipää, joten eipä nämä leivät kalliiksi tulleet (hinta postauksen lopussa)
Ohje
- Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi tai ota jo hyvissä ajoin huoneen lämpöön lämpiämään
- Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja sekoita juuren ainekset piimään
- Anna tekeytyä peiteltynä lämpimässä paikassa noin 20 - 30 minuuttia. Taikina alkaa hieman kuplia tänä aikana.
- Lisää muut ainekset taikinan joukkoon ja sekoita huolella. Älä vaivaa.
- Laita taikina kohomaan peiteltynä lämpimään paikkaan noin ½ - 1 tunniksi
- Voitele kaksi leipävuokaa ja jauhota ruisleseillä
- Kun taikina on kohonnut, nosta kauhalla taikinaa leipävuokiin. Vuokaan kannattaa jättää hieman kohoamisvaraa.
- Peittele ja kohota jälleen noin tunnin verran.
- Kypsennä uunissa aluksi 200 asteessa 15 minuuttia.
- Ota leivät uunista ja voitele leivät siirappivedellä
- Pienennä uunin lämpöä 170 asteeseen ja kypsennä edelleen 40 minuuttia. Voit jälleen voidella leivät siirappivedellä
- Tämän jälkeen pienennä vielä lämpöä 150 asteeseen ja ja kypsennä edelleen 50 minuuttia. Vielä tässäkin vaiheessa leipiä voi voidella siirappivedellä.
- Otettuasi leivät uunista, anna niiden jäähtyä ja kumoa vasta sen jälkeen.
Kommentit
Lähetä kommentti