Suunnitelmallisuus on kaiken ydin

Varmasti jokainen on miettinyt, kuinka pitää ruokakorin hinta kohtuullisena ja mahdollisimman edullisena. Vuosien varrella olen oppinut, että suunnitelmallisuus on ehdottoman tärkeää, eikä kauppaan pidä koskaan mennä nälkäisenä. Seuraavassa joitakin ajatuksia:
  1. Laadi kuukauden ruokabudjetti ja jaa se neljälle viikolle.
  2. Suunnittele ruokalista vähintään viikoksi kerrallaan. Voit myös tehdä kiertävän listan useamman viikon ajaksi, jolloin varmasti tulee vaihtelua ruokavalioon, kun listalla on useita vaihtoehtoja. Tällöin ei myöskään tarvitse joka viikko miettiä, mitähän ruokaa sitä tekisi.
  3. Suunnittele kauppalista tekemäsi ruokalistan perusteella. Noudata listaa kun menet kauppaan. Ajan kanssa siitä tule tapa.
  4. Käy kaupassa korkeintaan kerran viikossa, jolloin hankit tarvikkeet koko viikolle.
  5. Pidä kaapissa aina peruskuivatarvikkeita kuten riisiä, pastaa, näkkileipää tai hapankorppuja, puurohiutaleita, säilykkeitä, mausteita jne. Nämä tietysti sen mukaisesti, mitä tiedät varmasti käyttäväsi ruoan valmistuksessa.
  6. Käytä kasviksia ja hedelmiä satokauden mukaan. Syksyllä ja talvella edullisimpia kasviksia ovat kotimaiset juurekset ja kaalit, kesällä taas tomaatit, kurkut, kesäkurpitsat jne.
  7. Päätä mikä saa olla hedelmien maksimikilohinta, minkä olet valmis maksamaan. Itselläni se on 2,50€/kilo, mutta aina ensisijaisesti valitsen halvimmat vaihtoehdot. Yleensä aina saa jotain hedelmiä alle kahden euron kilohintaan.
  8. Valmista ruokaa sen verran, kun tiedät kuluvan. Jos ruokaa jää yli, älä heitä pois. Ruoan voi hyvin käyttää viikon sisällä valmistuksesta.
  9. Käytä luovuutta, jämäruoasta voi valmistaa myös jotain uutta ruokaa. Esimerkiksi yli jääneestä riisistä voi paistaa pannulla kananmunien ja vihannesten kanssa pyttipannua. Tai yli jääneet perunat voi lohkoa, maustaa ja tehdä lohkoperunoita uunissa lämmitettäväksi.
  10. Pidä viikossa vähintään yksi "jämäpäivä", eli kaapista syödään se, mitä viikon aikana on jäljelle jäänyt.
  11. Käytä maustamiseen sellaisia mausteita, mitä tiedät käyttäväsi jatkuvasti. Erilaisten erikoismausteiden hankkiminen on turhaa, jos niitä käyttää vain kerran ja loppu jää lojumaan kaapin perälle.
  12. Valmista ruokaa peruselintarvikkeista ja käytä mahdollisimman vähän valmiseineksiä tai puolivalmisteita.
  13. Korvaa osa lihasta erilaisilla pavuilla ja linsseillä, ne ovat edullisempia kuin liha. 
  14. Jos kaappiin on "unohtunut" vihanneksia, jotka ovat vähän nahistuneita, älä heitä pois vaan tee niistä kasvissosekeittoa.

Kommentit

Suositut tekstit