Kokkoset - karjalaista perinneruokaa

Kokkoset - pienet umpipiirakat, jotka kätkevät sisäänsä riisi- tai ohratäytteen. Jos muutenkin tykkää valmistaa riisi- tai ohrapuuroa, näihin voi hyvin hyödyntää puuron jämän, jos sellaista on jäänyt. Toki voi ihan suunnitelmallisesti valmistaa puuroa sen verran enemmän, että sitä jää myös kokkosten täytteeksi. Riisi- ja ohrapuurothan tunnetusti vaativat pidemmän kypsymisajan, joten ei ole ollenkaan huono ajatus samalla keittää hieman reilumpi annos aamu- tai iltapuuroa, jonka tähteitä sitten hyödyntää kokkosten valmistukseen. Nämä kokkoset saivatkin täytteensä juuri näin. 

Ohje 

Annoksesta tulee 30 kpl

½ l maitoa (tai vettä) (0,43€)
1 kananmuna (0,25€)
½ dl sokeria (0,04€)
1 tl suolaa
750 g (15 dl) hiivaleipäjauhoja  (1,07€)
1 pss kuivahiivaa (0,11€)
100 g leivontamargariinia (0,51€)

Täytteeseen:
½ l riisi- tai ohrapuuroa (0,52€)
4 kananmunaa (1€)
  1. Keitä täytteeseen tulevia kananmunia 8 minuutin ajan (laske aika siitä, kun kananmunavesi alkaa kiehua). Jäähdytä munat kylmässä vedessä. Jos sinulla on jäänyt riisi- tai ohrapuuroa tähteeksi, hyödynnä se, muussa tapauksessa valmista puuro ja anna sen jäähtyä. Silppua keitetyt kananmunat ja sekoita ne puuron joukkoon.
  2. Lämmitä maito noin 42 asteiseksi. Sekoita kananmuna, suola ja sokeri maidon joukkoon. Maidon sijasta voi käyttää myös vettä.
  3. Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon. Jätä pieni osa jauhoista erilleen piirakkapohjien taputtelua varten.
  4. Sekoita suurin osa jauhoista maidon sekaan ja alusta taikina niin, että se irtoaa vuoan reunoista.
  5. Anna kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.
  6. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Jaa taikina kolmeen osaan ja muotoile kukin osa tangoksi, josta jokaisesta leikkaat 10 pientä taikinapalaa. Pyörittele palat palloiksi ja taputtele jauhojen avulla littanoiksi kakkaroiksi. Laita kakkaroille ruokalusikallisen verran täytettä. Taittele sitten kakkarat kiinni ja nipistä taikinareunat yhteen. Nosta pellille kohoamaan liinan alle niin, että saumauspuoli jää pohjapuolelle. Kypsennä sitten uunissa 225 asteessa 10-12 minuuttia.
  7. Uunista oton jälkeen kokkoset on ollut tapana voidella voilla. Itse jätän tämän vaiheen väliin ja sipaisen hieman rasvaa päälle siinä vaiheessa kun nautin niitä. Levitän vain liinan päälle ja annan jäähtyä. Herkkua tuoreena ja vielä hieman lämpimänä. Kokkosia voi myös pakastaa, jos ei kerralla kaikki mene.
Hintaa koko annokselle tulee 3,93€ (0,13€/1 kpl).

Kommentit

Suositut tekstit