Makaronilaatikko

Mietin tässä eräänä päivänä, että voiko makaronilaatikkoa sanoa suomalaiseksi ruoaksi. Eihän makaroni lähtöisin ole Suomesta. Mielenkiinnosta lähdinkin googlettelemaan makaronilaatikon historiaa, ja sieltähän selvisi, että makaroni on tullut Suomeen jo 1800-luvulla. Kotiliesi kertoo, että "makaroonilaatikko" kuului jo vuonna 1892 Kasvatusopillisen Ruoanlaittokoulun tutkinnon suorittamiseen. No, sehän ei sinänsä tee makaronista suomalaista, mutta kyllä makaronilaatikko niin kauan oltuaan osa suomalaista ruokahistoriaa, tekee siitä  mielestäni perisuomalaisen ruoan. Nykyiset vielä elossa olevat sukupolvet ovat varmasti kaikki syöneet makaronilaatikkoa. Ja luulenpa, että harvassa ovat ne, jotka makaronilaatikosta eivät ainakin jossain määrin pitäisi. 

Meillä ainakin tätä ruokaa säännöllisin väliajoin valmistetaan, ihan perinteisellä tavalla, mieluiten tummasta makaronista.

Makaronilaatikko

6 hengelle

400 g makaronia (0,45€)
400 g jauhelihaa (4,59€)
1 sipuli (0,22€)
2-3 valkosipulin kynttä (0,05€)
suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta

Munamaitoon:
1 l maitoa (0,85€)
2 kananmunaa (0,50€)
1 tl suolaa

Vuoan voiteluun:
1 rkl ruokaöljyä
  1. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulin kynnet.
  2. Laita makaronia varten vesi kiehumaan. Kun vesi kiehuu, lisää siihen makaronit ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan.
  3. Ruskista jauheliha yhdessä sipulien kanssa, mausta suolalla, mustapippurilla ja paprikajauheella.
  4. Kun makaronit ovat kiehuneet, laske vesi pois ja sekoita jauheliha makaronien sekaan.
  5. Kaada seos voideltuun uunivuokaan
  6. Tee munamaito sekoittamalla kananmunat ja maito. Mausta suolalla.
  7. Kaada munamaito vuokaan makaronin päälle
  8. Kypsennä 180 astessa tunnin ajan.
  9. Tarjoa seurana esimerkiksi porkkanaraastetta.
Koko annoksen hinnaksi tulee 6,62€ eli hinta henkilöä kohden on 1,10€.

Kommentit

Suositut tekstit