Marjakiisseli

Syödäänkö teillä kiisseliä? Perinteinen suomalainen marjakiisseli sopii niin moneen. Esimerkiksi puuron päällä, ruisleivän kanssa nautittuna tai jälkiruokana sellaisenaan. Marjakiisselin voi valmistaa lähes mistä marjoista vaan. Omat suosikkini ovat mustikka-, kuningatar- ja puolukkakiisseli. Lapsuudenkodissani söimme usein myös herukkakiisseleitä, mutta kun ei omassa pihassa enää kasva herukkapensaita, on tyytyminen muihin marjoihin. 

Parhaan puolukkakiisselin saa mielestäni puolukkasurvoksesta. Jotenkin puolukan kirpeän hapan maku sopii omaan makumaailmaani. Kuningatarkiisseli on siinä olevien vadelmien vuoksi hinnaltaan arvokkaampaa, mutta välillä sitä teen, koska se vaan on niin hyvää. Mustikkakiisseli on myös herkkua, ja kannattaakin tehdä ainakin silloin, jos haluaa hieman edullisemmin valmistaa.  Vadelmahan on muihin marjoihin verrattuna todella arvokas marja, ainakin jos haluaa suosia kotimaisia marjoja. Toki, parasta olisi kun olisi mahdollisuus itse poimia marjat, mutta kaikilla ei sitä mahdollisuutta ole. 

Tänään keittiössämme valmistui kuningatarkiisseli. Perusohje on sama, käyttipä mitä marjoja hyvänsä. 

Kiisseli

6 henkilölle

200 g mustikoita (1,79€)
200 g vadelmia (4,75€)
1½ l vettä
2 dl sokeria (1,58€)
6 rkl perunajauhoja (0,12€)
  1. Laita mustikat, kylmä vesi, sokeri ja perunajauhot kattilaan. Sekoita tasaiseksi niin että perunajauhot eivät ole klönttinä veden seassa.
  2. Kuumenna seos kiehumapisteeseen koko ajan tasaisesti pohjiaan myöten sekoittaen. 
  3. Kun seos saennut ja on kiehumapisteessä, ota kattila levyltä. Kiisseliä ei tarvitse keittää, vaan saavuttaa kiehumapiste eli hetki kun seos alkaa juuri ja juuri kuplia.
  4. Laita vadelmat kulhoon ja kaada juuri valmistettu kiisseli päälle.
  5. Ripottele kuuman kiisselin päälle sokeria, ettei pintaan muodostu kuorta.
  6. Anna jäähtyä ja nauti!
Jos marjat ovat ostomarjoja, hinnaltaan ohjeessa oleva kuningatarkiisseli on arvokkain. Ohjeen mukainen annos kokonaisuudessaan tulee maksamaan 8,24€ eli 1,37€/1 annos.

Jos kiisselin valmistaa mustikkakiisselinä, vadelmat korvataan samalla määrällä mustikoita, jolloin hinnaksi tulee 5,28€ eli  0,88€/1 annos.

Puolukkakiisselille hintaa tulee 5,50€ eli 0,92€/1 annos.

Kommentit

Suositut tekstit