Peltileipää kasvissosekeiton jämästä

Nykyisin puhutaan paljon ruokahävikistä. Kuluttajaliiton mukaan Suomessa menee vuosittain hukkaan noin 360 miljoonaa kiloa käyttökelpoista ruokaa. Siitä reilu kolmannes eli yli 100 miljoonaa kiloa on kotitalouksien osuus. Ihan käsittämätöntä! Käyttökelpoista ruokaa ei tosiaankaan pidä heittää roskiin, vaan hyödyntää ja syödä se. No onko se niin helppoa? En osaa muuta sanoa, kuin että on, jos siihen on oppinut. Toisin sanoen, vaatii harjoittelua. Uskon, että kuka tahansa oppii, jos harjoittelee. Tarpeeksi paljon kun harjoittelee, siitä tulee tapa.

Minun lapsuudessa oli selvä asia, että ruoka hyödynnettiin toisena päivänä, jos sitä jäi yli. Ei puhuttu ruokahävikistä, puhuttiin jämistä. Jämäruoat syötiin toisena päivänä tai hyödynnettiin johonkin muuhun ruokaan. Pointti on: Ruokaan kuluu vähemmän rahaa, kun sitä ei heitetä pois. Rahapussin lisäksi myös ilmasto ja luonnonvarat kiittää.

Olemme tässä nyt parina päivänä syöneet valmistamaani kasvissosekeittoa, jota vielä oli jäljellä. Jotta ei kolmatta päivää tarvisisi syödä samaa keittoa, päätin valmistaa siitä leipää. Tulipa herkkua!

Peltileipä kasvissosekeitosta

8 dl kasvissosekeittoa
2 dl vettä
1 dl ruokaöljy tai margariinia sulatettuna
1 tl suolaa
1 rkl sokeria tai siirappia
3 dl kaurahiutaleita
n. 650 g sämpyläjauhoja 
2 pss kuivahiivaa

Lisäksi noin ½ dl kauraleseitä
  1. Sekoita kasvissosekeitto ja vesi tasaiseksi ja lämmitä noin 40-42 asteiseksi (kuivahiiva toimii paremmin lämpimässä)
  2. Lisää taikinapohjaan ruokaöljy (tai margariini sulatettuna), suola, sokeri ja kaurahiutaleet. Sekoita tasaiseksi.
  3. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu kuivahiiva, vähitellen sekoittaen mukaan taikinaan.
  4. Sekoita taikina tasaiseksi. Halutessasi voit alustaa sitä käsin, mutta itselläni toimi hyvin, kun napakalla kapustalla sekoitin taikinaa. Taikina saa jäädä löysähköksi, jotta sen saa pellille hyvin levitettyä. Jos tuntuu liian löysältä, lisää jauhoja.
  5. Kun taikina on valmis, laita liinan alle ja anna kohota noin 45 - 60 minuuttia.
  6. Laita leivinpaperi uunipellille ja ripottele paperille kauraleseitä. Säästä osa taikinan tasoittamiseen.
  7. Kumoa taikina leivinpaperille ja taputtele siitä kauraleseitä apuna käyttäen pellin kokoinen leipä. Taikina tarttuu helposti käsiin, joten kauraleseet estävät tarttumisen.
  8. Kohota liinan alla vielä noin 40 minuuttia. Leikkaa leipä veitsen avulla sopivan kokoisiksi ruuduiksi ja kypsennä sitten uunissa 200 asteessa 20 - 30 minuuttia. Tarkastele, milloin leipä on kypsä. Se kumisee ontosti, jos sitä pohjasta koputtelee. 
  9. Kun leipä on valmis, ota se uunista ja anna jäähtyä liinan alla. 
  10. Toki voit nauttia leivästä, kun se vielä on lämmin, koska mikäpä parempaa kun tuore lämmin leipä.
1 dl ruokaöljyä 0,42€
3 dl kaurahiutaleita 0,05 €
n. 650 g sämpyläjauhoja 0,62€
2 pss kuivahiivaa 0,26€
½ dl kauraleseitä (25 g) 0,06€
Soskeiton jämät n. 1,20€
Pellillinen (1 650 g) leipää yhteensä 2,61€ eli 1,58€/kg

Vertailun vuoksi: Edullisimpien kaurasämpylöiden kilohinta näyttää olevan 3,65€. Jos ostaisin kyseisiä sämpylöitä saman verran kuin pellillinen leipää (1,65 kg), tulisi sämpylöille hintaa 6,02 euroa. Aika huomattava ero hinnassa: 4,44 euron säästö. Jos asiaa ajatellaan pidemmän päälle, kuinka paljon säästöä tuleekaan vuodessa!

Kommentit

Suositut tekstit