Satokauden aikaan - Omenainen rahkakakku

Syksy ja satokausi. Ilokseni sain tänään ystävältäni omenoita, heillä kun niitä piisaa ja ilmeisestikin ollut hyvä omenavuosi. Omenasosetta kiehauttelin talven varalle ja kun niitä vielä vähän yli jäi, mietin että mitähän hyvää niistä saisi aikaan. Hetken nettiä selailtuani löysin tällaisen ohjeen. Hieman sovelsin, sillä alkuperäisen ohjeen mukaisesti rahkan sekaan sekoitettaisiin kermaa. Itsehän en oikein kermasta pidä, sillä siitä tulee ihan liikaa turhan kovaa rasvaa. Korvasin siis kerman maustamattomalla jogurtilla niinkuin yleensä teen. Jogurtti antaa kivaa pehmeyttä rahkan makuun.

Omenainen rahkakakku

Kakkupohjaan:
100 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täytteeseen:
500 g rahkaa
2 dl maustamatonta jogurttia
2 rkl perunajauhoja
2 kananmunaa
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Kakun päälle:
3 omenaa
hieman kanelia ja sokeria
  1. Ota rasva huoneenlämpöön hyvissä ajoin, jotta se pehmenee. Vaahdota sitten rasva ja sokeri.
  2. Vatkaa myös kananmuna joukkoon ja sekoita taikinaan sitten jauhot, joihin on lisätty leivinjauhe
  3. Laita irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle leivinpaperi ja sitten reunat paikalleen. Revi tai leikkaa ylimääräinen paperi pois. Voitele vuoan reunat ja "jauhota" esimerkiksi vehnäleseillä
  4. Tämän jälkeen levitä taikina käsin vuoan pohjalle ja reunoille.
  5. Valmista täyte sekoittamalla ainekset keskenään. Kaada sitten täyte pohjan päälle vuokaan
  6. Pese omenat huolella ja leikkaa niistä ohuita viipaleita ja laita täytteen päälle haluamallasi tavalla.
  7. Sirottele vielä pinnalle kanelia ja sokeria ja kypsennä uunissa 175 asteessa noin 50 minuuttia.
  8. Kakun ollessa kypsä, ota se uunista ja anna jäähtyä ennenkuin otat sen vuoasta.
  9. Kakku on erinomaisen hyvää vielä seuraavanakin päivänä.
Hinta:
100 g margariinia 0,51€
2½ dl (225 g) sokeria 0,18€
3 kananmunaa 0,75€
2½ dl (163 g) vehnäjauhoja 0,14€
2 rkl (22 g) perunajauhoja 0,05€
Koko kakku yhteensä 1,63€

Huomaat varmaan, että hintaan ei ole huomioitu omenoita sillä tällä kertaa sain ne ilmaiseksi. Jos valmistaisin kakun osto-omenista, valitsisin todennäköisesti edullisia "Paula Red" omenia, joiden kilohinta on euron tietämillä. Kyseiset omenat sopivat mielestäni erinomaisen hyvin uunissa kypsennettäviin tarjottaviin. Kolmen tällaisen omenan hinta tekisi kakulle lisähintaa noin 0,50€, jolloin kakun hinnaksi tulisi noin 2,13 euroa.

Kommentit

Suositut tekstit