Omenaiset punajuurisämpylät

Ensimmäinen kerta, kun kokeilin punajuurisämpylöitä. Jokunen viikko sitten ostin punajuuria ja vielä oli jäljellä muutama ja eiväthän ne saa päästä nahistumaan. Niinpä ryhdyin tuumasta toimeen. Ohjetta ei ollut ja katsastelin ohjeita netistä, mutta en löytänyt mieleistä. Niinpä päädyin soveltamaan näiden porkkanasämpylöiden ohjetta. Ihan sellaisenaan en ohjetta noudattanut, sillä halusin käyttää kaapista löytyviä aineksia. Ja todella hyviähän näistä tuli! Ehdottomasti siis ohje talteen, että voi toistekin tehdä.

Taikina värjäytyi mielenkiintoisen punaiseksi punajuurista, mutta valmiit sämpylät ovat kauniin rusehtavan punaisia.

Ohje

5 dl maitoa (0,43€)
75 g leivontamargariinia (0,38€)
3 rkl siirappia (0,17€)
100 g omenasosetta (käytin omatekoista, joten en laskenut hintaa tälle)
170 g punajuuria (0,17€)
450 g hiivaleipäjauhoja (0,56€)
300 g vehnäjauhoja (0,26€)
1 tl suolaa
2 pss kuivahiivaa (0,24€)
  1. Raasta punajuuret tai silppua ne monitoimikoneen silppuriterällä.
  2. Lämmitä maito hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi.
  3. Sulata rasva ja sekoita se maidon joukkoon.
  4. Sekoita myös omensose, siirappi, suola ja punajuuriraaste maidon sekaan.
  5. Lisää kuivahiiva jauhojen joukkoon ja sekoita jauhot taikinaan. Alusta taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.
  6. Laita taikina liinan alle lämpimään paikkaan ja anna kohota kaksinkertaiseksi.
  7. Kumoa kohonnut taikina leivinpöydälle jossa hieman jauhoja.
  8. Jaa taikina kahteen osaan, leivo tangoiksi ja leikkaa molemmista tangoista 9-12 palaa, jotka pyörittelen sämpylöiksi.
  9. Kypsennä uunissa 225 asteessa noin 10 minuuttia.
24 sämpylää tuli maksamaan 2,21€ kilohinnan ollessa 1,92€.

Kommentit

Suositut tekstit