Mustikkainen tuorepuuro

Kun tässä kuluneen talven aikana on sähkön hinnan nousu puhuttanut, olen miettinyt, millä tavoin sähköä voisi säästää ruoanvalmistuksessa. Monillahan on taloissaan puuliedet ja leivinuunit, mutta entäpä olosuhteissa, joissa käytössä on vain sähköliesi? Onneksi viime kesänä, kun ei vielä ollut tietoakaan sähkön hinnankorotuksista, tuli hankituksi induktioliesi, joka tietääkseni on kaikkein vähiten sähköä kuluttava liesivaihtoehdoista. Olenkin seurannut lieden sähkönkulutusta päivittäin ja todellakin se selvästi on osoittautunut sähkön suhteen taloudelliseksi vaihtoehdoksi.

Mutta mitä muita käytännön keinoja voisi ruoanvalmistuksessa hyödyntää sähkönkulutuksen minimoimiseksi? Koska tuo meidän liesitoiminto on osoittautunut sähköä vähän kuluttavaksi, olen sen suhteen vielä toistaiseksi käyttänyt liettä lähes päivittäin. Selvää on, että uuninlämmitys kuluttaa enemmän  kuin liesi, joten uuniruokia olen pyrkinyt valmistamaan kahdelle päivälle kerrallaan, jolloin sähköä säästyy, kun toisena päivänä voi ruoan lämmittää vaikkapa mikrossa. Ja ylipäätään olen pyrkinyt suunnittelemaan ruokalistat niin, että uuni ei lämpiäisi kuin korkeintaan kerran viikossa ja muuten sitten syödään ruokaa, joka valmistuu liedellä.

Äsken valmistauduin huomisaamuun valmistamalla tuorepuuroa. Se todellakin on energiatehokas ateria, kun eihän se kuluta sähköä lainkaan. Sen kun tekee illalla jääkaappiin valmiiksi, on aamupuurot siellä valmiina eikä sähköä kulu lainkaan, onhan se jääkaappi joka tapauksessa päällä koko ajan. Vaikka eihän se aamupuuron valmistaminen liedelläkään kovin paljon kuluta, mutta kun niitä puuroaamuja on vuoden aikana aika monta, niin pitkällä aikavälillä on sillä kuitenkin jonkinlainen vaikutus. Ja vaihteluahan tämä antaa puuroaamuihin. 

Mustikkainen tuorepuuro

6 hengelle: 

3 dl kaurahiutaleita (0,14€)
2 dl omenasosetta (tämä oli itsetehtyä ilmaisista omenoista, joten ei hintaa)
200 g mustikoita (1,79€)
6 rkl sokeria (0,02€)
3 dl maustamatonta jogurttia (0,46€)
1½ dl maitoa (0,13€)

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna "tekeytyä" jääkaapissa pari tuntia tai yön yli.

Huomaa, että puuro-ohjetta voi soveltaa mielensä mukaan esimerkiksi käyttämällä erilaisia marjoja tai hiutaleita.

Koko annokselle tuli hintaa 2,54€ eli 0,42€/1 annos.

Kommentit

Suositut tekstit