Mikä tekee ruoasta hävikkiä?
Inhoan tuota sanaa - hävikkiruoka. Mikä tekee ruoasta hävikkiä? Jos ruokaa jää yli, siitä tulee nykykielessä hävikkiä.
Hävikki tarkoittaa Kielitoimiston sanakirjan mukaan mittauksessa, valmistuksessa tai varastoinnissa jostakin aineesta hukkaan menevää osaa. Toisin sanoen, raaka-aineen häviötä tuotantoprosessissa. Hävikkiruoka taas on sanakirjan mukaan "ravintoloista, kotitalouksista ym. yli jäänyttä ruokaa tai sen raaka-ainetta, ylijäämäruokaa.
Miksi sana hävikki on liitetty sanaan ruoka, tarkoittaen kaikkea ylijäämäruokaa? Eihän ylijäämäruoka ole hävikkiä ennekuin se on pilaantunutta eli käyttökelvotonta ruoaksi. Muutoinhan kaikki ruoka tai sen raaka-aine, joka jää yli, on hukkaa eli häviötä. Jos siis leivon leivän, onko jauhopussista ylijäänyt jauho hävikkiä? Jos laitan taikinaan ruokalusikallisen siirappia, onko pulloon jäävä siirappi hävikkiä? Kysymykset ovat kärjistäen ilmaistuja, mutta hävikkiruoka -määritelmän mukaan ajateltuna, jos tänään teen kattilallisen keittoa ja sitä jää yli, on se hävikkiä, vaikka sen voi vielä hyvin syödä viikon sisällä valmistamisesta.
Lueskelin tänä aamuna Ruokapirkkaa, ja silmiini osui 3 x hävikki-idea -otsikko, jonka sisältämät ohjeet edellä olevassa linkissä näkyvät "Taklaa hävikki herkullisesti" otsikon alla. Ruoan nimiksi oli annettu esimerkiksi hävikkimunakas ja hävikkicurry. Luettuani ohjeet, en löytänyt ohjeista mitään sellaista ruoka-aineen osaa, joita voisi kutsua hävikiksi. Jos ohjeissa olevat ruoka-aineet löytyvät kotoa ja ovat vielä käyttökelpoisia, eiväthän ne ole hävikkiä. Hävikki syntyy vasta, kun ruoka on pilaantunutta syötäväksi. Ja sitä hävikkiä voi välttää suunnitelmallisella ruokataloudella.
Jos kaapissani olisi eilen ylijäänyttä risottoa, paistaisin sen pannulla kera muutaman kananmunan, jolloin siitä syntyisi riisipyttistä, ei mitään hävikkipyttistä. Tai jos kaapissani olisi juureksia, kuten alla olevassa kuvassa, eivät ne olisi hävikkiä, vaan aineksia herkullisen sosekeiton valmistamiseen.
Kommentit
Lähetä kommentti